Syntagi: Φτιάχνω τυρί Γραβιέρα – Μυζήθρα
Οικιακή τυροκομία Για να τρώμε τυρί και όχι ότι μας σερβίρουν Και επειδή η παράδοση πρέπει να διαδίδεται και όχι να μένει μυστική με κίνδυνο να εξαφανιστεί, δοκιμάστε να φτιάξετε τυρί και να διαδώσετε τις γνώσεις και τις εμπειρίες σας Δύο μέρες στην άλμη 18% αλάτι πριν το πρώτο αλάτισμα , θα βοηθήσει το τυρί να διατηρηθεί καλύτερα
Syntagi: Φτιάχνω τυρί Γραβιέρα -Μυζήθρα
εν τω μεταξύ τα αλατίσματα που έκανα μέχρι στιγμής ήταν γύρω στα πέντε. να συνεχίσω ;;;; και πως ; αφού πρέπει να το τυλίζω με την μεμβράνη
Η γραβιέρα φτιάχνετε με πρόβειο ΜΟΝΟ
Η Ναξιότικη με αγελαδινό
ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση και τις οδηγίες…αλλά δεν κατάλαβα αν οι ρωγμές θα φύγουν μετά το πλύσιμο με χλιαρό νερό.
Το λάδι το βάζουμε ούτως ή άλλως ή περιμένουμε να φουσκώσουν οι ρωγμές με επανηλειμένο βρέξιμο της σκασμένης επιφάνειας του τυριού;
Φυσιολογικά κιτρινίζει και μούχλα να πιάσει , δεν πειράζει ,αυτή είναι η προστασία του τυριού (όλων των τυριών )την καθαρίζεις με το μαχαίρι και το τρώς δεν το πετάς
όμορφο βίντεο !!!
Ωω ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση πολύτιμη απάντηση!
Μια χαρά είναι και τα 5 δεν θα συνεχίσεις αφού θα τυλιχτεί και θα μείνει έτσι 3 μήνες
Δεν θα φύγουν θα προστατεύσει το λάδι το τυρί στο σημείο που έχει ανοίξει να μην περάσει η μούχλα Το πλένουμε για να φύγει η μούχλα που τυχόν έχει δημιουργηθεί Το μόνο που κάνουμε με το λάδι είναι να παγώσει και να μην περάσει από το σημείο μούχλα
Δεν χρωματίζουμε τα τυριά μας τεχνητά Τα φτιάχνουμε μόνοι μας για να είναι αγνά δεν θα τους βάλουμε τίποτα ύποπτο μέσα Με την ωρίμανση θα πάρει και το ανάλογο χρώμα Όσο πιο παλιό πιο σκουρόχρωμο
12 κιλά γάλα, αλλά τί γάλα;;; κατσικίσιο, πρόβειο, αγελαδινό, κάποια μίξη αυτών και σε τί αναλογίες;;;;
12 κιλά
Ένα ίδιο καλούπι 6 κιλά
ποσα λιτρα γαλα χρησιμοποιησες,δεν το λες καπου η δεν το προσεξα
ΑΔΕΡΦΕ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΠΩΣ ΤΟ ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΓΡΑΒΙΕΡΑ
Άστο να κιτρινίσει να πρασινίσει και να μαυρίσει , αυτό δεν μα πειράζει είναι φυσιολογικό είναι η προστασία του τυριού ( αν εσύ κολλάς στην όψη , κάθε μήνα πλύνε το ) ΑΛΛΑ ! ποτέ δεν επιτρέπουμε να γίνονται ρωγμές και σκασίματα γιατί η μούχλα θα υσχορίσει στο τυρί και δεν θα μείνει καθόλου καθαρό ή ελάχιστο , για να φάμε Οι ρωγμές γίνανε από την ψύξη , ξεράθηκε το τυρί και άνοιξε Το πλένεις με χλιαρό νερό με ένα σφουγγαράκι στεγνώνει , το αλείφεις με λάδι το τυλάς με διαφανείς μεμβράνη ψυγείο
Χρησιμο το βιντεο σου.Εχω το εξης προβλημα ομως,ενω η φετα μου γινεται αψογη μπορω να πω ,η μυζηθρα δυο φορες που τη δοκιμασα μου κιτρινισε μετα απο ενα μηνα.Kαι την πεταξα.Γιατι κιτρινισε ?
Στην μύτη του μικρού κουταλιού Όλη η συσκευασία (η μικρή) της πυτιάς είναι για 50 κιλά , κι ας λέει για 100 οπότε υπολογίζεις
Αν το είχες βάλει στο ψυγείο και το είχες τυλίξει με διαφανές μεμβράνη δεν θα είχες πρόβλημα από σκασίματα Και 7 βαθμοί είναι πολύ χαμηλά για να ωριμάσει αν μπορείς να ανεβάσεις τους βαθμούς κάνε το Αλλιώς στο τρίμηνο δεν θα έχει ωριμάσει καλά Θα έχεις πετύχει άλλο τυρί , αν σου αρέσει αυτό που σου περιγράφω άστο ως έχει Μαλακό που λιώνει στην τοστιέρα στο τοστ μέσα και στο τηγάνι γίνετε βούτυρο αν δεν το αλευρώσεις Απαλή γεύση και μυρωδιά
Ενημέρωσε με σε καμιά 15αρια μέρες πως το βλέπεις
Πολύ κατατοπιστικό, πολύ ωραίο. ΕΦΤΙΑΞΑ ΤΗΝ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΡΗΤΗΣ!!!!!
Αλλά επειδή είναι καλοκαίρι….και δεν έχω υπόγειο ….την έβαλα σε ένα μικρό ψυγείο στους 7 βαθμούς θερμοκρασία εδώ και 2 εβδομάδες. Στις πλευρές του τυριού από πάνω και από κάτω έγιναν ρογμές. Εχει αρχίσει και κιτρινίζει ….αλλά φοβάμαι οτι με τις ρογμές που έκανε θα αρχίσει να ξεραίνεται. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;;;;;;;;ΝΑ ΜΗΝ ΜΟΥ ΧΑΛΑΣΕΙ;;;;;;
Πολλή καλή και λεπτομερής παρουσίαση. Δεν κατάλαβα όμως, πόση πυτιά βάζουμε στα 12 κιλά γάλα.. 🙁
μπράβο !!!!! πολύ κατατοπιστικό βίντεο….καιρό έψαχνα……
Πολύ καλή παρουσίαση. Θα επανέλθω για ερωτήσεις επί της πράξης.