video Για μιά χούφτα ….. φασόλια
Η συνταγή, παλιά και δοκιμασμένη. Τι να έχει να προσθέσει παραπάνω ένας ερασιτέχνης σαν κι’ εμένα. Θυμάμαι, λοιπόν, εκείνες τις ταινίες γουέστερν, όπου ο (πρωταγωνιστής) σκληρός έτρωγε πάντοτε φασόλια, στη μέση του πουθενά, τυλιγμένος με μία κουρελιασμένη καπαρντίνα, με ξύλινο κουτάλι και μαγειρεμένα πάντα σε τηγάνι….. Μου είχε εντυπωθεί τo πόσο χυλωμένα ήσαν. Αντέγραψα τη μέθοδο που χρησιμοποιούν στη Λευκάδα (Εγκλουβή) για να ετοιμάζουν τις περίφημες φακές τους και την εφάρμοσα στα φασόλια. Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικό.
video Για μιά χούφτα ….. φασόλια
εξαιρετικές οι οδηγίες σου και η καλη σου ανάλυση! ευχαριστώ πάρα πολύ! πάω να ψωνίσω για να τα μαγειρεψω, το μόνο πρόβλημα που έχω είναι το άπειρο διαβασμα που έχω σήμερα, και δέν ξέρω αν θα καταφέρω το ανακάτεμα για μια ωρα. Ωστόσο έχω να πω ενα μεγάλο ευχαριστω για τις κατατοπιστικότατες οδηγίες!
Ταυτόχρονα, προσθέτουμε αρωματικά (κατά περίπτωση, κρεμμύδι, σέλινο, δαφνόφυλλα, σκόρδο, μάραθο, κλπ) γιατί τα έλαια που περιέχουν (και εκλύουν) ενεργοποιούν τα γαστρικά υγρά του στομάχου, με αποτέλεσμα να αφομοιώνονται (χωνεύονται) πιο εύκολα τα όσπρια.
Το ίδιο αποτέλεσμα έχει και η καθυστερημένη προσθήκη του αλατιού : Πρέπει να γίνεται προς το τέλος του βρασμού για να αποφεύγεται η σκληράδα της φλούδας.
oloi lene oti petame to prwto nero kai meta prosthetoume zesto…mporeis na mou eksigiseis ti diafora kai giati prepei i den prepei na petame to prwto nero?
se eyxaristw idiaitera pou mpikes ston kopo na grapseis olin aytin tin analysi,,itan katatopistikotati
Ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά, αυτή είναι μία καλή (και συνήθης αιτία) να αρνούνται να τα φάνε.
Έχοντας, λοιπόν, ένα μικρό παιδί στο σπίτι και θέλοντας να αποφύγουμε το τελευταίο αυτό ενδεχόμενο, κάνουμε αυτή την “αβαρία”. Με όλα τα όσπρια, όχι μόνο τα φασόλια. Πετούμε το νερό της πρώτης βράσης, κάνοντάς τα έτσι πιο εύπεπτα, ακόμη και σε βάρος εκείνων των συστατικών (της φλούδας) που είναι υδατοδιαλυτά.
a re GGR, oti tha evriska afti ti thriliki sou fasolada kai sto youtube…den to perimena!! bravo, ante kai sto CNN!! xairetismous apo Ljubljana* p.s. o kaoumpois den forage koureliasmeni kamparntina, alla mono kourelou…afti ti xromatisti, apo aftes pou eixame spiti mas prin dekaeties, poli folklore katastasi 🙂
Καλη, ειναι 3Α?
Τώρα, όσον αφορά στο κρύο νερό, το κάνουμε έτσι για να μη “ταλαιπωρούνται” τα κακόμοιρα τα φασόλια. Πράγματι, το βράσιμό τους θέλει χαμηλή ένταση, αν θα ήταν δυνατόν (και υπήρχε ο χρόνος) να είναι σχεδόν ακίνητα, μέσα σε μία μεγάλη κατσαρόλα. Αυτό, βέβαια, δεν γίνεται, βάζουμε λοιπόν νερό κρύο (και όχι να κοχλάζει) για να βράσουν «εν ηρεμία». Δεν θυμάμαι που το είχα δει/διαβάσει, δεν σημαίνει και ότι είναι “αξίωμα”.
Εμείς στο σπίτι, αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε αποφλοιωμένα όσπρια, ελπίζοντας ότι έτσι θα μάθουμε στο παιδί μας ότι το “άνετο” και το “εύκολο” δεν είναι κατ’ ανάγκη και το καλό και το νόστιμο και προσβλέποντας και στο ότι μεγάλο μέρος από τα χρήσιμα συστατικά της φλούδας (ιδιαίτερα οι μεγάλες ποσότητες ων χρήσιμων φυτικών ινών) θα μπούν τελικά στον οργανισμό του.
Και δεν χρησιμοποιούμε ποτέ σόδα στο μούλιασμα για το μαλάκωμά τους. Αυτή κι’ αν καταστρέφει τα θρεπτικά τους συστατικά και κυρίως τις βιταμίνες τους.
Είναι, λοιπόν, μία “ελεγχόμενη υποχώρηση” από το ΑΡΙΣΤΟ, προκειμένου να κερδίσουμε, να εξασφαλίσουμε, το ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ
Έχω διαπιστώσει πάντως, ότι με τον τρόπο αυτό και με τη διαδικασία του συνεχούς (αλλά προσεκτικά και με χάρη) ανακατέματος, λαδιού και του λιγοστού νερού που έχει μείνει μετά από το πρώτο μισάωρο μαγειρέματος, το τελικό αποτέλεσμα είναι φασόλια (αλλά και φακές, και ρεβύθια) πολύ καλά χυλωμένα.
eisai meraklhs, kai se goustarw!
Είναι αλήθεια ότι οι “ειδικοί” ισχυρίζονται ότι δεν πρέπει να πετάμε το νερό από την πρώτη βράση, γιατί έτσι χάνουμε σημαντικό μέρος τόσο των θρεπτικών συστατικών τους (βιταμίνες (Α, Β, και C), υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, άλατα σιδήρου, καλίου, ασβεστίου, νατρίου και φωσφόρου), όσο και της γεύσης, της νοστιμιάς τους.
Είναι επίσης αλήθεια είναι ότι για πολύ κόσμο, ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά, τα φασόλια (αλλά και τα υπόλοιπα όσπρια) δεν είναι και τόσο εύπεπτα.
Έλα ντε !!! Και της το λέω….. Αυτή όμως επιμένει να με θέλει για τη δουλειά μου στη κουζίνα.
Αστειεύομαι και εγώ. Σε ευχαριστώ